اگر شما هم بینی خود را عمل کرده اید و با ورم بینی مواجه شده اید ، جای هیچگونه نگرانی نیست ؛ چرا که ورم بینی بعد از جراحی یکی از عوارض طبیعی بعد از جراحی زیبایی بینی است و باید بدانید که عارضه موقتی بوده و چند هفته بعد از جراحی به طور کامل با رعایت مراقبت های بعد از عمل و با گذشت زمان از بین خواهد رفت. اما با این حال ممکن است میزان ورم در برخی بیماران شدید و طولانی باشد به همین دلیل در ادامه به عوامل موثر در کاهش سریع ورم بعد از عمل بینی پرداخته شده است.
علت ورم بینی بعد از جراحی
ورم بینی بعد از عمل به دلیل عوامل مختلفی ایجاد می شود. در فرایند جراحی ، جراح بینی خوب در کرج برای برطرف شدن نواقص بینی ، تغییراتی را در بافت ها و استخوان های بینی ایجاد می کند و با توجه به این موضوع ، امکان آسیب رسیدن به بخش های مختلف بینی وجود دارد ، در نتیجه به دلیل تجمع مایع میان بافتی ، بینی به طور معمول دچار ورم بینی بعد از جراحی خواهد شد و این عارضه معمولا چندین ماه طول خواهد کشید.
انواع ورم بینی بعد از عمل
نوعی از ورم بعد از جراحی بینی وجود دارد که با نام ورم فیبروز از آن یاد می شود. یکی از خطرناک ترین نوع ورم بعد از عمل بینی شناخته می شود چرا که در اکثر مواقع از بین نمی رود و به طور دائمی باقی می ماند. دلیل این عارضه ایجاد شدن گوشت اضافه در بینی بیمار است و برای جلوگیری از ایجاد آن حتما در انتخاب جراح خود بسیار دقت کنید.
نوع دیگر ورم بعد از جراحی بینی ، ورم پوست بینی است. به وجود آمدن این ورم به پروسه جراحی ارتباط دارد ، چرا که جراح برای اینکه بینی بیمار را عمل کند باید پوست بینی را برش داده که دسترسی راحت تری به بافت ها و استخوان های بینی داشته باشد ، بعد از ایجاد تغییرات بر روی نقاط مورد نظر و قرار دادن پوست در جای قبلی خود ، پوست به طور معمول ورم خواهد کرد و دلیل اصلی این عارضه تجمع مایع بین سلولی
است. برای از بین رفتن ورم بعد از جراحی بینی 1 الی 3 ماه فرصت لازم است.
ایجاد شدن ورم بعد از جراحی بینی به چه عواملی بستگی دارد؟
- مهارت و تجربه جراح : تکنیکی که جراح برای بیمار با توجه به نوع بینی که دارد اعمال می کند ، تاثیر بسیار زیادی در ایجاد ورم بعد از جراحی بینی خواهد داشت. زمانی که جراح برای انجام تغییرات ، برش هایی با ظرافت خاص و دقیق بر روی بینی بیمار ایجاد می کند این موضوع می تواند یکی از دلایل اصلی برای کم بودن التهاب و ورم بیمار باشد. در واقع هر چقدر مهارت جراح بیشتر باشد ورم بینی بعد از عمل به همان میزان کمتر خواهد بود.
- میزان تغییرات ایجاد شده در بینی : در رابطه با این موضوع باید توضیح داد که ، میزان نواقص بینی بیمار با شدت تغییراتی که بر روی آن اعمال می شود کاملا رابطه مستقیمی دارد. چرا که هر چقدر میزان برطرف کردن نواقص بینی و استخوان ها سخت تر و طولانی تر باشد به همان میزان تورم و التهاب در بینی با افزایش مواجه خواهد بود.
- تاثیر مراقبت های بعد از جراحی بینی بر روی ورم بینی : بعد از جراحی باید در انجام نکات مراقبتی دقت فراوانی داشته باشید. انجام مراقبت های بعد از رینوپلاستی در پیشگیری از ورم بینی بعد از جراحی بسیار تاثیر گذار است . پزشکان تاکید بسیار زیادی بر روی این مورد دارند.
راه های کاهش ورم بینی بعد از جراحی بینی
- به مدت 24 الی 48 ساعت بعد از عمل بینی باید استراحت مطلق داشته باشید.
- قرار گرفتن درمعرض نور مستقیم بعد از جراحی در ایجاد شدن ورم بینی بعد از عمل بسیار تاثیر گذار است پس سعی کنید از برخورد نور مستقیم خورشید جلوگیری کنید.
- گرمای بسیار زیاد موجب آسیب به بینی می شود. از قرار گرفتن در مکانی که گرم است جدا خودداری کنید.
- از مصرف دخانیات خودداری کنید ، چرا که نیکوتین موجود در این مواد موجب شدت تورم در بینی خواهد شد.
- از انجام کارهایی که باعث ایجاد هیجان در بدن می شود ، خودداری کنید. آدرنالین ترشح شده در بدن در هنگام این نوع فعالیت ها در مواقعی باعث ایجاد خونریزی و افزایش تورم در بینی خواهد شد.
- سعی کنید بعد از جراحی از کمپرس یخ برای کم شدن میزان تورم موجود در بینی و اطراف آن استفاده کنید و شاهد تغییرات پس از استفاده از آن باشید و این نکته را به خاطر داشته باشید که کمپرس را بر روی پیشانی خود هرگز قرار ندهید ، چرا که باعث سردرد وآسیب به سینوس ها می شود.
- سعی کنید به مقدار زیادی از آب و نوشیدنی های طبیعی استفاده کنید ؛ چرا که به هیدراته شدن بدن شما بسیار کمک می کند و این موضوع در کاهش ورم بینی بعد از جراحی تاثیر زیادی دارد.
- از چرخاندن سر و خم شدن بیش از حد خودداری کنید.
- از بینی خود در برابر هر گونه ضربه ای محافظت کنید.
- استفاده کردن از پماد های ضد ورم که حاوی آنتی بیوتیک هستند ، نقش بسیار مهمی در کم شدن ورم بینی بعد از عمل خواهد داشت.
- سعی کنید به پهلو بخوابید ، چرا که از ورم بعد از جراحی بینی جلوگیری خواهد کرد.
- ماساژ بینی میتواند به گردش خون و کاهش ورم کمک کند. می توانید با انگشتان خود به آرامی بینی خود را ماساژ دهید.
- استفاده از چسب بینی به صاف نگه داشتن پوست و کاهش ورم بینی بعد از عمل کمک می کند. حتما از چسب بینی طبق دستور جراح خود استفاده کنید.
روند کاهش ورم بینی
روند کاهش ورم بینی بعد از عمل به صورت تدریجی و مرحله به مرحله اتفاق می افتد و می تواند چندین ماه طول بکشد تا بینی به شکل نهایی خود برسد. در این فرآیند ، تورم به مرور زمان کاهش می یابد و نتایج نهایی جراحی نمایان می شود.
مرحله اول : هفته های اولیه (1 تا 2 هفته اول)
در روزها و هفته های ابتدایی ، بیشترین میزان ورم بینی بعد از جراحی مشاهده می شود. این تورم به ویژه در نوک بینی و پل آن بیشتر است. همچنین ممکن است کبودی و تغییر رنگ در اطراف چشم ها و گونه ها رخ دهد. پزشک معمولا برای کاهش ورم در این دوره ، استفاده از کمپرس سرد ، استراحت کافی و مصرف داروهای ضد التهاب را توصیه می کند.
مرحله دوم : ماه های اولیه (تا 3 ماه اول)
پس از گذشت چند هفته ، بخش عمده ای از ورم بینی بعد از عمل کاهش می یابد. در این دوره ، به ویژه در بخش های بالایی بینی ، ورم به میزان قابل توجهی کم می شود. هرچند نوک بینی ممکن است همچنان متورم باقی بماند ، اما این میزان ورم بعد از جراحی بینی به حدی نیست که دیگران متوجه آن شوند.
مرحله سوم : 6 ماه تا یک سال پس از عمل
در این مرحله ، کاهش ورم به ویژه در نوک بینی ادامه پیدا می کند. شکل نهایی بینی در طول این دوره به تدریج نمایان می شود. با این حال ممکن است یک سال یا بیشتر زمان نیاز باشد تا تمام ورم کاملا از بین برود. بیمارانی که بینی های گوشتی یا ضخیم تری دارند ، معمولا به زمان بیشتری برای کاهش کامل ورم بعد از عمل بینی نیاز خواهند داشت.
ورم بینی استخوانی چقدر طول میکشد؟
مدت زمانی که ورم بینی استخوانی طول می کشد ، بستگی به علت اصلی و شدت ورم دارد. در برخی موارد ورم بینی استخوانی ممکن است تنها چند روز به طول بیانجامد و پس از استفاده از درمانهای مختلف بهبود یابد ، در حالی که در موارد دیگر ممکن است به مدت مداوم و چند هفته یا حتی ماه ها باقی بماند. این موضوع به عواملی مانند علت و شدت ورم ، نحوه درمان و واکنش فرد به جراحی بستگی دارد. در هر صورت مهم است که به توصیه های پزشک خود پایبند بوده و مراقبت های بعد از عمل را جدی بگیرید.