چنانچه جزو افرادی هستید که تصمیم به انجام جراحی بینی دارید ، قاعدتا واژه تامپون بینی به گوشتان خورده است. بعضی جراحان بعد از رینوپلاستی مبادرت به استفاده از این وسیله برای بیمار می کنند ، البته در برخی موارد ممکن است بسته به نظر جراح و شرایط بیمار ضرورتی به استفاده از آن نباشد ؛ از این رو می توان گفت که استفاده از تامپون به وضعیت و شرایط بیمار بستگی دارد. در مقاله پیش رو به شرح توضیحات کامل در رابطه با تامپون یا اسپلینت داخلی بینی و هدف از استفاده از آن نموده ایم. در صورتی که از متقاضیان عمل بینی هستید و می خواهید بدانید تامپون چیست ، چه زمانی برداشته می شود و آیا کشیدن آن درد دارد یا خیر ؛ پیشنهاد می کنیم خواندن این مقاله از دکتر نیازی را از دست ندهید.
تامپون بینی چیست ؟
تامپون در حقیقت بانداژی استریل است که حالتی نرم و اسفنجی داشته و معمولا یک نخ به آن اتصال دارد ؛ این نخ به این منظور در تامپون تعبیه شده است که پزشک به سهولت بتواند آن را در بینی بیمار جابجا نماید. همچنین لازم به ذکر است که وجود نخ متصل به تامپون ، خارج سازی آن را از بینی بیمار برای پزشک آسان تر می کند.
انواع تامپون بینی
نوع | ویژگیها | مزایا | معایب |
---|---|---|---|
تامپون سنتی | از جنس گاز فشرده یا فوم | کنترل خونریزی ، تثبیت ساختار بینی | ناراحتی هنگام خارج کردن |
تامپون سیلیکونی | دارای لوله تنفسی | راحتی بیشتر ، امکان تنفس | گران تر از تامپون سنتی |
اسپلینت داخلی بینی | از جنس سیلیکون ، جایگزین تامپون | عدم انسداد مجرای بینی ، کمک به بهبود سریع تر | نیاز به خارج سازی پس از چند روز |
چرا از تامپون بعد از جراحی بینی استفاده می شود؟
در ابتدا باید خاطر نشان کرد که به طور کلی تامپون بینی با هدف کنترل خونریزی ناشی از جراحی و نیز پیشگیری از لخته شدن خون در بینی بیمار قرار داده می شود. عموما در جراحی هایی که بازسازی تیغه بینی انجام شده باشد از جمله عمل پولیپ بینی ، از تامپون استفاده می شود تا از لخته شدن خون در تیغه بینی پیشگیری به عمل آید. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره داشتیم در برخی جراحی ها بسته به نظر پزشک و نیز شرایط بیمار اقدام به قرار دادن تامپون در بینی صورت می پذیرد ؛ از این رو در بعضی موارد الزام به استفاده از آن نخواهد بود و همه این موارد به صلاحدید جراح بینی کرج بستگی دارد.
در زیر به عمده ترین علل استفاده از تامپون دماغ اشاره داشته ایم:
- کمک به کنترل و جلوگیری از خونریزی و لخته شدن خون در بینی ؛ چرا که خونریزی بینی پس از جراحی نه تنها می تواند منجر به بروز عوارض جدی برای بیمار گردد ، بلکه می تواند فرم ظاهری بینی را نیز دستخوش تغییرات و دفرمیتی قرار دهد.
- تثبیت و حفظ موقعیت جدید تیغه یا اصطلاحا سپتوم بینی از دیگر مواردی است که پزشک را مترصد استفاده از تامپون بینی می نماید ؛ زیرا تامپون با ایجاد فشار لازم در تیغه بینی آن را در موقعیت مناسب فیکس می کند.
- استفاده از تامپون ، مانع خشک شدن پوست داخلی بینی خواهد شد ، به این خاطر که جراح هنگام جایگذاری تامپون در بینی بیمار جراح آن را آغشته به آنتی بیوتیک و بعضا لیدوکائین می نماید ، لذا مادامی که در بینی قرار دارد به دلیل رطوبتی که ایجاد می کند از خشک شدن مخاط بینی جلوگیری می کند.
آیا بعد از عمل بینی نیاز به تامپون بینی است ؟
چه زمانی تامپون بینی برداشته می شود؟
با ورود تکنیک های نوین به حوزه رینوپلاستی و عمل بینی ، به نسبت سال های گذشته میزان خونریزی بعد از عمل بینی به میزان چشمگیری کاهش یافته است و از این رو در اکثر موارد نیازی به استفاده از تامپون الزامی ندارد. با این حال در مواردی که پزشک استفاده از تامپون بینی را ضروری می داند نیز جای هیچ گونه نگرانی نیست و اغلب 4 الی نهایتا 24 ساعت پس از عمل اقدام به برداشتن آن صورت می پذیرد. البته توجه داشته باشید که زمان برداشتن تامپون یا اسپلینت خارجی بینی ممکن است در هر فردی متفاوت باشد و این مسئله به نظر جراح بستگی مستقیم دارد.
آیا برداشتن تامپون درد دارد؟
اصلی ترین دغدغه متقاضیان جراحی بینی همین موضوع است که آیا کشیدن تامپون بینی دردناک است؟ بدیهی است آستانه درد در هر فردی متفاوت می باشد ، از این رو افراد مختلف تجربه متفاوتی را در زمان کشیدن تامپون از بینی تجربه خواهند کرد. اما به طور کلی برداشتن تامپون درد زیادی نداشته و قابل تحمل است ، پس نگران این مسئله نبوده و با پزشک خود همکاری لازم را به عمل آورید.
بعد از کشیدن تامپون بینی چه باید کرد؟
جراح بعد از برداشتن تامپون بینی با انجام معاینات ابتدایی و نیز وارد سازی فشار ملایم بر روی غشای مخاطی بینی ، وضعیت تیغه بینی را مورد بررسی قرار می دهد. چنانچه علائمی از خونریزی مشاهده نگردد و شرایط تا تقریبا 30 دقیقه بعد طبیعی باشد ، نیاز به اقدامات خاصی وجود نخواهد داشت و بیمار می تواند به خانه باز گردد. در پاره ای از موارد این امکان وجود دارد که فرد پس از بازگشت به منزل دچار خونریزی شود که معمولا بعد از چند ساعت قطع می شود. توصیه می شود بعد از کشیدن تامپون بینی همچنان مراقبت های بعد از جراحی را ادامه دهید. بعد از برداشتن تامپون لازم است از قطره و اسپری های مخصوص بینی استفاده شود و همچنین ممکن است جراح توصیه به شستشوی بینی تا 3 بار در روز داشته باشد.
برداشتن تامپون بینی در خانه
ممکن است این سوال برای شما نیز پیش بیاید که آیا بیمار می تواند خودش تامپون را از بینی خارج کند؟ در پاسخ باید بگوییم خیر ، این کار حتما باید توسط پزشک معالج و در مطب یا کلینیک انجام پذیرد ؛ تا بیمار متحمل آسیب نگردد.
خونریزی بعد از کشیدن تامپون بینی
از شایع ترین نگرانی هایی که افراد بعد از عمل بینی با آن روبرو خواهند بود این است که آیا بعد از کشیدن تامپون بینی خونریزی اتفاق می افتد؟ برخی بیماران ممکن است در هنگام کشیدن تامپون یا اسپلینت خارجی بینی دچار خونریزی شوند ، در صورتی که خونریزی خفیف باشد نباید شما را نگران سازد ؛ چرا که امری بدیهی است و معمولا به دلیل آسیب بافت های حساس بینی در پی خارج سازی تامپون بروز می کند. این خونریزی با رعایت دستورالعمل های ساده ای که پزشک تان لحاظ می کند برطرف خواهد شد.